Walther Ligtvoet – CD project

Walther Ligtvoet – Dichter/Schrijver

Mijn Yesterdays Legend is Leonard Cohen. Hij is vooral bekend geworden als singer/songwriter maar hij was eerst en vooral een dichter, een poëet en dit is goed te merken in zijn muziek. De songteksten zijn sterk poëtisch opgebouwd en worden door zijn kenmerkende stem haast voorgedragen in plaats van gezongen. Zijn songteksten zijn donker, gaan veelal over verlies en zijn gevecht tegen depressies en de (letterlijk) liederlijke verleidingen van drank, drugs en vrouwen.

Walter gaat een eigen geschreven gedicht “een ode aan Leonard Cohen” inspreken op de CD voor het opnameproject van Yesterdays Legends.

Zijn werk, zowel zijn gedichten als zijn muziek, raken de nodige snaren bij mij. Als schrijver en dichter put ook ik vooral uit mijn gevecht tegen depressie en mijn eigen teksten zijn net als die van Leonard over het algemeen aan de donkere kant. Bij het uitbrengen van zijn laatste eigen album (You want it darker in 2016) raakte de titelsong bij mij een behoorlijk gevoelige snaar. Toen hij uiteindelijk kort na het uitkomen van dit album kwam te overlijden wist iedereen het zeker, hij voorzag zijn eigen sterven. Ik dacht er eerlijk gezegd anders over. Hij mocht misschien wel weten dat hij zou komen te overlijden, maar dit nummer was geen afscheid. Dit was een overgave aan depressie, een verwelkoming van nacht. Al was de nacht voor hem uiteindelijk een eeuwige.

 

Voor mij is Leonard een legende, iemand die ik als voorbeeld zie hoe een leven met depressie mogelijk is. Als voorbeeld hoe je als schrijver en dichter je eigen gang kan gaan, zonder je al te druk te maken over invloeden van buitenaf. Dat donker eigenlijk niet zo erg is, dat donker voor velen comfortabel is.

 

lees meer over Walther