Ron van Beijnen – CD project

Ron van Beijnen – Burning of the midnight lamp

Ron van Beijnen eigenaar van de Music’scool en gitaardocent gaat voor het special CD project “Burning of the midnight lamp” van Jimi Hendrix opnemen.

Ik weet nog dat ik als gastje van een jaar of 12, toen ik pas echt interesse in de gitaar kreeg een elpee van mijn broer in handen kreeg met de aanbeveling “wil je horen hoe het echt moet, luister hier maar eens naar!”
Het was een verzamelplaat “Smash Hits” en ik wist niet wat ik meemaakte. Die is echt grijs gedraaid en heb ik daarna nog op vinyl en cd gekocht naast alle andere platen natuurlijk.

Waarom Jimi Hendrix?

Dat hoef je aan een gitarist eigenlijk niet te vragen want ondanks dat er duizenden geweldige gitaristen (geweest) zijn is er maar een ultieme gitaar-god en dat is Jimi.

Jimi was een echte vernieuwer, tot die tijd waren er al goede gitaristen zoals Beck, Page en Clapton maar dat was vooral vanuit de blues-basis alhoewel Jeff Beck ook al iets verder ging. Maar Jimi trok de gitaar echt naar een totaal ander level met zijn akkoordenschema’s, alternatieve voicings en zijn solospel. Daarnaast was hij een flamboyante verschijning en had alles wat een gitaar-god tot gitaar-god maakt.

Burning of the midnight lamp

Toen Ingrid vroeg of ik mee wilde doen was het al duidelijk dat het Jimi moest worden en het eerste wat me te binnen schoot was dit nummer. Heeft me altijd geraakt en is een mooi voorbeeld van wat hierboven beschreven staat.

Dat intro met de wah-wah gitaar en klavecimbel-sound, bizarre akkoordprogressie en gitaarsolo, de wah sounds tussendoor man, wat een held was hij, hoe bedenk je zoiets en zeker in die tijd. En vergeet de waanzinnige koortjes ook niet, dat geeft het nummer extra vibe. Dan nog de geniale tekst daarbij maakt dat ik voor dit nummer kies en niet de voor de hand liggende Purple Haze, Hey Joe, Voodoo Chile of All along the watchtower bijvoorbeeld.

Heb er zin in en hoop dat we tegen einde van het jaar alles waar kunnen maken, hetgeen zou betekenen dat de Corona-ellende achter ons ligt.

Stay safe, grtz Ron van Beijnen