Maartje van Bijnen – CD Project

Maartje van Bijnen is zangeres en stemcoach bij Vocal Center Oosterhout.

Ik ben door mijn ouders grootgebracht met muziekkunst uit het theatercircuit. Van de zuivere klanken van Jasperina de Jong tot de muziek van excentrieke artieste La Pat. Hierdoor is mijn passie voor performance ontstaan, maar het repertoire heb ik in de loop der jaren aangepast. Mijn smaak veranderde ook constant hoor. Pas veel later toen ik werd gevraagd als zangeres voor een Soul coverband, ben ik mij in het Soul genre gaan verdiepen. 

“Het zit m bij mij niet in the Roots… maar in the Moods”

En daar gaat het wél om. Want als ik Soul zing, gebeurt er iets mentaals. Ik ben niet direct  met stage performance bezig. Het verhaal staat in Soulmuziek veel meer centraal. Het vertellen van een verhaal, is een zoektocht naar de ziel. Aretha draagt voor mij daarom terecht de naam Queen of Soul.

Mijn Yesterday Legend is Aretha Franklin en brengt aan haar ook een ode met “Respect” en de legendarische vertolking van Carole King “Natural Woman”

“Het begon allemaal met een televisie reclame. Iedereen die de jaren 80 heeft meegemaakt, kan zich dit vast herinneren. Een tiener die door de woonkamer danst op het nummer Think  met een blikje chocomel. Dat was de eerste keer dat ik Aretha Franklin hoorde. Mooier kan ik het helaas niet maken, maar ik was direct verkocht.”

“Diva of heldin?”

Respect: Dit enorme succesnummer, geschreven door Ottis Redding werd het lijflied van de tweede feministische golf eind jaren 60 in Amerika. Dit lied is opgedragen aan vrouwen die in ondergeschiktheid leven aan de man. Het nummer draagt voor velen niet zo zwaar, zoals het werkelijk bedoeld is. Wel voel ik een noodzaak om dit lied te zingen zo hoog als de noodzaak voor vele culturen zou moeten zijn. Natural Woman is het contrast van Respect. Het nummer is geschreven door Carol King, maar Aretha heeft het groot gemaakt. Ik heb het nummer onbegrijpelijk veel geluisterd en gezongen. Maar in iedere fase van mijn leven heeft het een andere betekenis gehad. 

Ik draag haar Legency op aan alle vrouwen die niet worden beschermd door burgerrechten, het vrijwaren van marteling en inmenging in de persoonlijke levenssfeer.